The European Certified Pharmacologist (EuCP) projekt je pokrenut od strane EPHAR-a, Federacije europskih farmakoloških društava, 2014. godine s namjerom da se identificiraju pojedinci koji rade u području farmakologije, a koji nadmašuju standarde u obrazovanju, vještinama, iskustvu i profesionalnosti.

Farmakolozi certificirani kao EuCPs imati će dokaze da njihov profil sposobnosti, zajedno sa njihovom osobnom specijaliziranom znanstvenom ekspertizom, pokriva stručno znanje u svim glavnim područjima, te da posjeduju iskustvo i praksu u širokom spektru farmakoloških tehnika.

Sustav garantira da se zajednički visoki standardi primjenjuju za ovu certifikaciju od strane svih uključenih farmakoloških društava iz cijele Europe.

EuCP program će također pružiti poticaje pojedinim znanstvenicima kako bi proširili svoje osobne profile kompetencija i time povećali svoje šanse za dobivanje visoko-pozicioniranih radnih mjesta u sve konkurentnijem okruženju zapošljavanja, bez obzira da li se radi o akademskim, industrijskim, regulatornim radnim mjestima ili o samo-zapošljavanju.

Potreba za kontinuiranim daljnjim profesionalnim razvojem i širenjem osobnih kompetencija već je prepoznata na paneuropskoj razini EU Inovative Medicines Initiative (IMI), koja je, sa ukupnim financijskim iznosom od više od 3 milijarde eura (IMI 2), najveće europsko javno-privatno partnerstvo financirano zajednički od EU i European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations(EFPIA).

EuCP smjernice za certificiranje razvijene su konsenzusom na sastanku koji je uključivao predstavnike 21 od 27 društava članica EPHAR-a. Konačne smjernice jednoglasno su prihvaćene 28. ožujka 2014. Više detalja o programu, uključujući sve relevantne dokumente, dostupni su na internetskim stranicama EuCP: www.ephar.org/eucp

EPHAR Certification: Guidelines for Certification